A characterization of performance measures for measuring postponement strategies: case studies in food companies

Authors

  • Karine Araújo Ferreira Universidade Federal de Ouro Preto
  • Rosane Lúcia Alcântara Chicarelli Universidade Federal de São Carlos
  • Gisele Lorena Diniz Chaves Universidade Federal do Espírito Santo

DOI:

https://doi.org/10.14488/1676-1901.v11i2.655

Keywords:

Performance measures. Postponement. Food companies.

Abstract

The postponement strategy is more and more used by companies with the increasing complexity and variety of products, currently required by the market. In essence, the postponement is used to delay as much as possible the final configuration and/or movement of products and services, until the demand known. Despite the increasing attention to the subject, little is known about is implementation, especially in the Brazilian food industry. This research aims to investigate how the postponement strategy is applied to food companies and what performance measures that can be used to evaluate the results of this application. To meet these goals were developed six exploratory case studies in orange juice and fruits processing companies. The results allow comparing the performance measures found in the literature with those obtained in empirical research and systematize them in order to obtain a list of performance measures for measuring postponement strategies.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Karine Araújo Ferreira, Universidade Federal de Ouro Preto

Possui graduação em Engenharia de Produção pela UFOP (2003), mestrado em Engenharia de Produção pela UFSCar (2005) e doutorado em Engenharia de Produção pela UFSCar (2009). Atualmente é professora da Universidade Federal de Ouro Preto. Tem experiência na área de Engenharia de Produção, com ênfase em gestão da produção e logística.

Rosane Lúcia Alcântara Chicarelli, Universidade Federal de São Carlos

Graduação em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos (1985), mestrado em Administração de Empresas pela Fundação Getulio Vargas - SP (1992) e doutorado em Administração de Empresas pela Fundação Getulio Vargas - SP (1997). Realizou parte do seu mestrado na Universidade Luigi Bocconi em Milão / Itália e foi Pesquisador Visitante junto a Michigan State University / EUA, durante seu doutorado. Realizou seu estagio de Pós-Doutorado junto ao Departamento de Supply Chain Management da Michigan State University / EUA durante o ano de 2008. Além disso, é professor associado da Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR), no Departamento de Engenharia de Produção, onde ministra regularmente as disciplinas nos cursos de Graduação e nos Cursos de Especialização em Gestão da Produção. Suas áreas de atuação / interesse são: Gestão Estratégica de Mercados, Logística Empresarial e Agronegócio. Acumula experiência na execução e coordenação de projetos de pesquisa e consultoria, em conjunto com GEPAI, IPARDES/PR, SEBRAE/SP, IICA/MAPA, FAPESP, CNPQ e outros.

Gisele Lorena Diniz Chaves, Universidade Federal do Espírito Santo

Possui doutorado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos, com estágio sanduíche (um ano) no CRET-LOG, renomado Grupo de Pesquisa em Logística da Université de la Mediterranée (Aix-Marseille II) na França. Graduada em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal de Viçosa (2003) e mestrado em Desenvolvimento Regional e Agronegócio pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná (2005). Atualmente é professora do curso de Engenharia de Produção do CEUNES/UFES. Fez parte do GEPAI (Grupo de Estudos e Pesquisas Agroindustriais) do Depto de Engenharia de Produção da UFSCAR. Tem experiência na área de Gestão Agroalimentar, com ênfase em Logística e Marketing. Atua principalmente nos seguintes temas: logística reversa, logística e gestão da cadeia de suprimentos, marketing, indústria de alimentos e agronegócios. Participou de estudos para o Ministério da Agricultura e Abastecimento, bem como para o Ministério de Ciência e Tecnologia e IPARDES/Paraná.

Published

2011-05-31

How to Cite

Ferreira, K. A., Chicarelli, R. L. A., & Chaves, G. L. D. (2011). A characterization of performance measures for measuring postponement strategies: case studies in food companies. Revista Produção Online, 11(2), 418–446. https://doi.org/10.14488/1676-1901.v11i2.655

Issue

Section

Papers

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.