Proposal for implementing industry 4.0 technologies in food production using value stream mapping

Authors

  • Laura Alessio Instituto Federal de Santa Catarina (IFSC), Caçador, SC, Brasil. https://orcid.org/0009-0004-0421-7642
  • Letícia Moreira Sinkere Instituto Federal de Santa Catarina (IFSC), Caçador, SC, Brasil.
  • Bárbara Bruna de Souza Instituto Federal de Santa Catarina (IFSC), Caçador, SC, Brasil.
  • Danilo Ribamar Sá Ribeiro Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTPR), Medianeira, PR, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-9248-5708

DOI:

https://doi.org/10.14488/1676-1901.v24i4.5316

Keywords:

Industry 4.0, Value stream mapping, Food industry, Manual production

Abstract

Companies in the food sector play a fundamental role in the Brazilian economy and society by providing essential food products. In this dynamic context, they continually seek innovative ways to improve production, packaging, and distribution processes. This relentless pursuit of improvement has driven significant technological advances and innovations in the food industry, benefiting both consumers and related industries. Industry 4.0 has emerged as a promising source of innovative technologies and strategies capable of enhancing the efficiency, quality, and sustainability of food operations. This study aims to identify areas for improvement and propose the use of Industry 4.0 technologies in a pasta production company in Santa Catarina. Specifically, it investigates the application of Value Stream Mapping (VSM) as a strategic tool for implementing these technologies. The results demonstrate that adopting these technologies can increase operational efficiency, reduce waste, and improve product quality. Thus, this work contributes to expanding theoretical knowledge about integrating Industry 4.0 into manual processes and offers practical guidance for companies seeking to modernize their processes.

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Author Biographies

Laura Alessio, Instituto Federal de Santa Catarina (IFSC), Caçador, SC, Brasil.

Estudante do curso de Graduação de Engenharia de Produção pelo Instituto Federal de Santa Catarina - Câmpus Caçador, tendo como especialidade (temas de pesquisa): Planejamento e Controle da Produção, Abordagem Lean e Gestão de Estoques.

Letícia Moreira Sinkere, Instituto Federal de Santa Catarina (IFSC), Caçador, SC, Brasil.

Estudante do curso de Graduação de Engenharia de Produção pelo Instituto Federal de Santa Catarina - Câmpus Caçador, tendo como especialidade (temas de pesquisa): Planejamento e Controle da Produção, Abordagem Lean e Gestão de Estoques.

Bárbara Bruna de Souza, Instituto Federal de Santa Catarina (IFSC), Caçador, SC, Brasil.

Estudante do curso de Graduação de Engenharia de Produção pelo Instituto Federal de Santa Catarina - Câmpus Caçador, tendo como especialidade (temas de pesquisa): Planejamento e Controle da Produção, Abordagem Lean e Gestão de Estoques.

Danilo Ribamar Sá Ribeiro, Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTPR), Medianeira, PR, Brasil.

Doutor em Engenharia de Produção e Mestre em Engenharia Mecânica pela Universidade Federal de Santa Catarina. Especialista em Tecnologias para Educação Profissional pelo Instituto Federal de Santa Catarina. Graduado em Engenharia de Produção pela Universidade Estadual do Maranhão.  Atualmente, é Professor do Magistério Superior do Departamento de Produção e Administração (DAPRO) na Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Medianeira, tendo como especialidade, tendo como especialidade (temas de pesquisa): Sistemas Enxutos, Planejamento e Controle de Produção, Melhoria e Gestão de Processos, Produtos e Serviços.

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Autor(es)

Laura Alessio

Estudante do curso de Graduação de Engenharia de Produção pelo Instituto Federal de Santa Catarina - Câmpus Caçador, tendo como especialidade (temas de pesquisa): Planejamento e Controle da Produção, Abordagem Lean e Gestão de Estoques.

Letícia Moreira Sinkere

Estudante do curso de Graduação de Engenharia de Produção pelo Instituto Federal de Santa Catarina - Câmpus Caçador, tendo como especialidade (temas de pesquisa): Planejamento e Controle da Produção, Abordagem Lean e Gestão de Estoques.

Bárbara Bruna de Souza

Estudante do curso de Graduação de Engenharia de Produção pelo Instituto Federal de Santa Catarina - Câmpus Caçador, tendo como especialidade (temas de pesquisa): Planejamento e Controle da Produção, Abordagem Lean e Gestão de Estoques.

Danilo Ribamar Sá Ribeiro

Doutor em Engenharia de Produção e Mestre em Engenharia Mecânica pela Universidade Federal de Santa Catarina. Especialista em Tecnologias para Educação Profissional pelo Instituto Federal de Santa Catarina. Graduado em Engenharia de Produção pela Universidade Estadual do Maranhão. Atualmente, é Professor do Magistério Superior do Departamento de Produção e Administração (DAPRO) na Universidade Tecnológica Federal do Paraná - Câmpus Medianeira, tendo como especialidade, tendo como especialidade (temas de pesquisa): Sistemas Enxutos, Planejamento e Controle de Produção, Melhoria e Gestão de Processos, Produtos e Serviços.

Published

2024-12-11

How to Cite

Alessio, L., Sinkere, L. M. ., Souza, B. B. de, & Ribeiro, D. R. S. (2024). Proposal for implementing industry 4.0 technologies in food production using value stream mapping. Revista Produção Online, 24(4), 5316 . https://doi.org/10.14488/1676-1901.v24i4.5316