Application of the variable costing method in a bakery in Maringá-PR

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14488/1676-1901.v24i2.5250

Keywords:

Economic engineering, Cost management, Variable costing, ABC curve, Contribution margin

Abstract

This study aimed to investigate the production cost management in a bakery using the variable costing technique. A quantitative approach was adopted through a case study, with data collection conducted through documentary research and interviews with the responsible individuals in the company's cost department. Based on the analysis of the collected data, production costs and contribution margins of the most profitable products of the company were calculated to assess the effectiveness of the costing technique adopted and identify possible opportunities for cost reduction and production bottlenecks. The results indicated how the calculation of contribution margins could assist in strategic decision-making for the company when evaluating its production costs.

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Author Biographies

Ricardo Guilherme Gonçalves, Universidade Estadual de Maringá, Paraná, Brasil.

Graduando em Engenharia de Produção pela Universidade Estadual de Maringá.

Karoline Guedes, Universidade Estadual de Maringá, Paraná, Brasil.

Doutoranda em Engenharia de Produção pelo Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção da Universidade Tecnológica Federal do Paraná - campus Ponta Grossa (UTFPR - PG). Mestre em Engenharia de Produção pelo Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção - PGP da Universidade Estadual de Maringá - UEM. Graduada da primeira turma do curso de Engenharia de Produção na Universidade Federal do Paraná - Campus Avançado em Jandaia do Sul. Atualmente é Professora do curso de Engenharia de Produção da Universidade Estadual de Maringá - UEM e Faculdade de Engenharias e Arquitetura - FEITEP.

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Published

2024-06-17

How to Cite

Gonçalves, R. G., & Guedes, K. (2024). Application of the variable costing method in a bakery in Maringá-PR. Revista Produção Online, 24(2), 5250 . https://doi.org/10.14488/1676-1901.v24i2.5250