Layout proposal for a alfajor factory using the SLP method
DOI:
https://doi.org/10.14488/1676-1901.v24i1.5131Keywords:
Systematic Layout Planning, Layout, SLPAbstract
This article explores the practical application of the Systematic Layout Planning (SLP) model, delving into a study on the significance of physical arrangement in enhancing productivity and efficiency within a business. The primary objective is to formulate a layout project for a fictional alfajor factory. The methodology employed involves a comprehensive examination of the SLP's sequential phases and the utilization of its tools. The analysis encompasses critical aspects, ranging from determining the ideal location for the company to evaluating three layout alternatives for the factory, considering production planning, raw materials, necessary equipment, product manufacturing processes, affinity diagrams, and interrelationship diagrams. The conclusive results derived from the SLP application highlight a chosen layout alternative that fulfilled 65.71% of the weighted importance. This choice is substantiated by in-depth studies and theoretical foundations, contributing to a nuanced understanding of the addressed topic. Beyond its practical proposition, this study makes a valuable contribution to the literature applying the SLP in a specific context, offering insights into efficient factory management. The relevance of the theme extends beyond the confines of this project, connecting with contemporary challenges in industrial process optimization. In summary, this article not only presents a practical application of SLP within a fictional factory setting but also enriches the knowledge base on Systematic Layout Planning, emphasizing its significance in managing productive processes.
Downloads
References
ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE ALIMENTOS. Indústria de Alimentos: Ciência, saúde e segurança na mesa dos Brasileiros. FSB comunicação. São Paulo, 2023.
BÖHMER, D. El. Plano de negócios: indústria de alfajores. 2014.
BRITTO, G. L.; GOIS, J. V. Proposta de melhoria de layout em uma empresa de confecções através da aplicação do método SLP. In: SIMPROD, 7., Anais [...], 2015.
COLEONE, M.; FRÓES, N. J. M. Uma proposta de melhoria no arranjo físico de uma fábrica do setor têxtil. Revista Gestão da Produção, Operações e Sistemas, v. 14, n. 3, p. 98-98, 2019.
CORRÊA, M. Dicionário de gastronomia. Matrix Editora, 2016.
CORRÊA, V. M.; VOLANTE, C. R. Proposta de melhoria no layout de produção utilizando a ferramenta SLP: um estudo de caso em uma indústria de implementos agrícolas. Revista Interface Tecnológica, v. 16, n. 2, p. 393-405, 2019.
DINIZ, B. P. et al. Proposta de um layout de produção alimentícia através do Método SLP e da Ferramenta AutoCad. 2022.
FABI, F. et al. Desafios da Indústria de Alimentos. Universidade de São Paulo, 2017.
MOURA, C. R. et al. Aplicação do Método SLP no desenvolvimento de um layout otimizado em uma empresa têxtil. ScientiaTec, v. 6, n. 2, 2019.
MUTHER, R. Systematic Layout Planning, Second Edition. Boston: Cahners Books, 1978.
PETRY, C. Proposta de arranjo físico através do método SLP em um ambiente operacional de uma empresa de comunicação visual. 2015. Trabalho de Conclusão de Curso. Universidade Tecnológica Federal do Paraná.
RIBEIRO, A. A. Melhoria no arranjo físico de uma fábrica de tintas a partir da aplicação do método de Planejamento Sistemático de Layout (SLP).
RUBERTO, N; AMODEI, S. Plan de negócios: Xigma: alfajores proteicos, 2022.
SANTOS, A. L. V.; REIS, R. R. A Importância do layout para as empresas. Revista Interface Tecnológica, v. 16, n. 2, p. 157-168, 2019.
VIANA, F. L. E. Indústria de Alimentos. Caderno Setorial ETENE. 8, Nº 270, Fevereiro, 2023.
VILLAR, A. M.; NÓBREGA JÚNIOR, C. L. Planejamento das instalações empresariais. João Pessoa: Editora da UFPB, 2014.
ZOLA, F. C. et al. Metodologia para definição de layout de praça de produção de carvão vegetal. 2020.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Produção Online
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The Journal reserves the right to make spelling and grammatical changes, aiming to keep a default language, respecting, however, the style of the authors.
The published work is responsibility of the (s) author (s), while the Revista Produção Online is only responsible for the evaluation of the paper. The Revista Produção Online is not responsible for any violations of Law No. 9.610 / 1998, the Copyright Act.
The journal allows the authors to keep the copyright of accepted articles, without restrictions
This work is licensed under a Creative Commons License .