Supply chain impact in times of pandemic (COVID-19)

a case study in an organic foods marketplace

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14488/1676-1901.v23i4.4604

Keywords:

Organic farm, Commercialization, Supply chain management

Abstract

The present study aimed to analyze the supply chain management of an organic marketplace through key performance factors, associating them with the benefits for the flow of food to small rural producers. Using a case study, the theory of supply chain management and its key performance factors were used to underpin the analysis of the gathered information. The research focused on a company that intermediates the distribution of organic fruits, vegetables, and greens in the state of Espírito Santo, with a specific focus on the warehouse and producers operating solely in the municipality of Santa Maria de Jetibá. From the obtained results, when examining inventory, transportation, installation, and information, it was observed that the company has a structure to overcome the lack of technology in the field by monitoring the entire production cycle, alerting the customer to potential supply disruptions, and educating the producer about the commercialization process and the required quality standards. Therefore, it was also concluded that, despite presenting advantages, in the event of a growth period, a resizing of inventory policies and a careful management of contracts and suppliers will be necessary.

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Author Biographies

Vitória Fernandes da Silva, Universidade Federal do Espírito Santo (UFES), Vitória, ES, Brasil.

Graduada em Engenharia de Produção pela Universidade Federal do Espírito Santo (UFES).

Rodrigo Randow de Freitas, Universidade Federal do Espírito Santo (UFES), Vitória, ES, Brasil.

Bolsista de Produtividade Capixaba - EDITAL FAPES 06/2022 - BPC EDITAL FAPES Nº 06/2021. Professor Adjunto do curso de Engenharia de Produção em regime de dedicação exclusiva da Universidade Federal do Espírito Santo no campus São Mateus, E.S. / UFES-CEUNES (2015). Doutor pelo programa de Pós-Graduação em Aquacultura pela Fundação Universidade Federal de Rio Grande (FURG) em 2011; Mestrado em Aquacultura pela Universidade Federal de Santa Catarina (2006); Especialização em Educação e Gestão Ambiental (Faculdade Saberes - 2003); e Graduação em Administração de Empresas: ênfase em análise de sistemas (Faculdade de Ciências Humanas de Vitória - 2001). Experiência na área de Gestão Ambiental e Gerenciamento Costeiro, Gestão de processos e produtos, análise de cadeias produtivas e Planejamento Estratégico.

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Published

2024-03-13

How to Cite

Silva, V. F. da, & Freitas, R. R. de. (2024). Supply chain impact in times of pandemic (COVID-19): a case study in an organic foods marketplace. Revista Produção Online, 23(4), 4604 . https://doi.org/10.14488/1676-1901.v23i4.4604

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Papers