Supply chain impact in times of pandemic (COVID-19)
a case study in an organic foods marketplace
DOI:
https://doi.org/10.14488/1676-1901.v23i4.4604Keywords:
Organic farm, Commercialization, Supply chain managementAbstract
The present study aimed to analyze the supply chain management of an organic marketplace through key performance factors, associating them with the benefits for the flow of food to small rural producers. Using a case study, the theory of supply chain management and its key performance factors were used to underpin the analysis of the gathered information. The research focused on a company that intermediates the distribution of organic fruits, vegetables, and greens in the state of Espírito Santo, with a specific focus on the warehouse and producers operating solely in the municipality of Santa Maria de Jetibá. From the obtained results, when examining inventory, transportation, installation, and information, it was observed that the company has a structure to overcome the lack of technology in the field by monitoring the entire production cycle, alerting the customer to potential supply disruptions, and educating the producer about the commercialization process and the required quality standards. Therefore, it was also concluded that, despite presenting advantages, in the event of a growth period, a resizing of inventory policies and a careful management of contracts and suppliers will be necessary.
Downloads
References
ALIOTTE, Joseane Thereza Bigaran; FILASSI, Monique; OLIVEIRA, Andréa Leda Ramos de. Caracterização da logística de distribuição de frutas, legumes e verduras na Central de Abastecimento de Campinas/SP. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 60, 2021. Disponível em: https://www.scielo.br/j/resr/a/WpXd3wBYLSwVhwmCSvjYsmJ/abstract/?lang=pt. Acesso em: 09 jan. 2022.
ALMEIDA, Cayo Gabriel de Bem et al. Alimentos orgânicos: aspectos gerais de produção e consumo. 2021. Disponível em: https://repositorio.ifsc.edu.br/handle/123456789/2393. Acesso em: 13 dez. 2021.
ALTMANN, Cintia. O mercado de alimentos orgânicos processados no Brasil. 2017. Disponível em: https://www.lume.ufrgs.br/bitstream/handle/10183/174908/001061970.pdf?sequence=1. Acesso em: 10 out. 2021.
AMIUCCI, Dalton Cesar; ALVES, Eduardo Texeira. A importância dos fatores chave da cadeia de suprimentos para a gestão do segmento farmacêutico: um estudo de caso múltiplo na cidade de Lins. Disponível em: http://lab.fateclins.edu.br/v4.0/trabalhoGraduacao/uA21JXcGtTpMFg4GB8M9aT6qKm4g9xba3N3hn.pdf. Acesso em: 20 dez. 2021.
ANJOS, Lizandra Silva Faria dos et al. Oportunidades e ameaças para a produção de arroz e feijão orgânicos: um estudo de caso com os participantes do futuro assentamento grupo sete laços. 2018. Disponível em: http://repositorio.ufu.br/handle/123456789/24486. Acesso em: 20 out. 2021.
AUTODESK. Revit. Disponível em: https://www.autodesk.com.br/products/revit/overview. Acesso em: 11 nov. 2021.
AGUIAR, Rafaela Mundim; ANJOS, Mayara Abadia Delfino. A importância de um bom atendimento ao cliente em um posto de combustível: Um estudo de caso no Posto Vila Nova em Monte Carmelo-MG. Revista GeTeC, v. 6, n. 11, 2017.
BARBOSA, Talita Dantas; TRIGO, Antonio Carrera; SANTANA, LC de. Qualidade no atendimento como fator de crescimento empresarial. Revista de Iniciação Científica–RIC Cairu, v. 2, n. 02, p. 112-133, 2015.
BASSO, Chaiane. Os impactos da pandemia de “Covid-19” na agricultura familiar: reflexos na comercialização de hortifrutigrangeiros. 2021. Disponível em: https://repositorio.ufsm.br/handle/1/22596. Acesso em: 15 de janeiro de 2022.
BRANDÃO, Janaína Balk; ARBAGE, Alessandro Porporatti. A gestão da cadeia de suprimentos das redes regionais de varejo de frutas, legumes e verduras no Rio Grande do Sul: um estudo multicaso. Extensão Rural, v. 23, n. 3, p. 51-68, 2016.
Brasil. Lei nº 10.831, de 23 de dezembro de 2003. Disponível em: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/2003/l10.831.htm#:~:text=LEI%20No%2010.831%2C%20DE%2023%20DE%20DEZEMBRO%20DE%202003.&text=Regulamento.,Art. Acesso em: 1 fev. 2022.
BOND, Emerson. Medição de desempenho para gestão da produção em um cenário de cadeia de suprimentos. 2002. Tese de Doutorado. Universidade de São Paulo. Disponível em: https://teses.usp.br/teses/disponiveis/18/18140/tde-04022003-160321/pt-br.php. Acesso em: 10 dez. 2021.
BOWERMAN, Bruce L.; O'CONNELL, Richard T. Forecasting and time series: An applied approach. 3rd. 1993.
CADASTRO NACIONAL DE PRODUTORES ORGÂNICOS. Governo Federal, 2017. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/sustentabilidade/organicos/cadastro-nacional-produtores-organicos. Acesso em: 20 fev. 2022.
CADEIA DE SUPRIMENTOS RESPONSIVA. OMG Consult. Disponível em: http://www.omcconsult.com.br/noticias/cadeia-de-suprimentos-responsiva/. Acesso em: 23 out. 2021.
CAMPANHOLA, Clayton; VALARINI, Pedro José. A agricultura orgânica e seu potencial para o pequeno agricultor. 2001. Disponível em: https://ciorganicos.com.br/wp-content/uploads/2013/09/8851-29343-1-PB.pdf. Acesso em: 23 out. 2021.
COSTA, Ariana de Sousa Carvalho; SANTANA, Lídia Chagas de; TRIGO, Antônio Carrera. Qualidade do atendimento ao cliente: um grande diferencial competitivo para as organizações. Revista de Iniciação Científica–RIC, Cairu, v. 2, n. 2, p. 155-172, 2015.
CHOPRA, Sunil; MEINDL, Peter. Gerenciamento da cadeia de suprimentos. São Paulo: Pearson Prentice Hall, 2003.
CRESWELL, John W.; CRESWELL, J. David. Projeto de pesquisa-: Métodos qualitativo, quantitativo e misto. Penso Editora, 2021.
DALONGARO, Roberto Carlos; BAGGIO, Daniel Knebel. A gestão logística na cadeia de suprimentos e distribuição do setor supermercadista. Revista GESTO, v. 8, n. 1, p. 12-29, 2020.
DURÃES, S. A.; SOUZA, . T. S.; GOME, Y. A. R.; PINHO, L. de. Implicações da pandemia da covid-19 nos hábitos alimentares. Revista Unimontes Científica, [S. l.], v. 22, n. 2, p. 1–20, 2020.. Disponível em: https://www.periodicos.unimontes.br/index.php/unicientifica/article/view/3333. Acesso em: 11 dez. 2021.
FARIAS, Edmile Silva et al. Implantação do projeto de comercialização de produtos agroecológicos no município de Gandu-BA. Textura, v. 15, n. 1, p. 61-75, 2021.
FEIDEN, Aldi; RAMOS, Manoel João; SCHWANKE, Jéssica. O comércio eletrônico como ferramenta de comercialização para a agricultura familiar. Redes (St. Cruz do Sul Online), v. 25, p. 2151-2170, 2020.
FERNANDES, Denise Medianeira Mariotti; KONZEN, Michéli Spohr. Consumo de alimentos orgânicos: distribuição e comportamento do mercado. X Seminário Internacional sobre Desenvolvimento Regional, 2021.
FEIRAS ORGÂNICAS. Disponível em: https://feirasorganicas.org.br/. Acesso em: 10 set. 2021.
FREITAS, Aline Veloso de; ROCHA, Denis Teixeira da; MOURA, Altair Dias de. Gestão da cadeia de suprimentos de hortifrutis: estudo de caso de uma empresa varejista de Minas Gerais. Revista Gestão da Produção Operações e Sistemas, v. 1, n. 1, p. 147, 2009.
FREITAS, Nubia Silva de. Canais de comercialização para agricultores familiares do Assentamento do Anauerapucu, Santana, Amapá: interface com a pandemia do Covid-19. 2021. Disponível em: http://repositorio.unifap.br/bitstream/123456789/704/1/TCC_CanaisComercializacaoAgricultores.pdf. Acesso em: 09 jan. 2022.
G1 GLOBO RURAL. Venda de orgânicos cresce na pandemia, com produtores apostando em novas formas de negociação. Disponível em: https://g1.globo.com/economia/agronegocios/globo-rural/noticia/2020/05/17/venda-de-organicos-cresce-na-pandemia-com-produtores-apostando-em-novas-formas-de-negociacao.ghtml. Acesso em: 21 out. 2021.
Google Maps. Mapa online. Disponível em: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1CiGBuclqravVTv-L-L9Uxek9RRyFhQdM&shorturl=1&ll=-12.596037978168495%2C-51.5205195820447&z=4. Acesso em: 10 set. 2021.
GUERRA, Cleber Bueno. Mercados de produtos orgânicos. 2019. Disponível em: https://biblioteca.incaper.es.gov.br/digital/bitstream/123456789/3473/1/Mercados-dos-produtos-organicos.-.pdf. Acesso em: 10 out 2021.
GREENPEACE BRASIL. Disponível em: https://www.greenpeace.org/brasil/. Acesso em: 10 set. 2021.
IBGE. Censo Agropecuário 2017: resultados definitivos. Rio de Janeiro: IBGE, 2019.
JUSTO, Gabriel. Raízes: o segredo da foodtech para triplicar de tamanho a cada ano. Exame, 2021. Disponível em: https://exame.com/agro/raizs-o-segredo-da-foodtech-para-triplicar-de-tamanho-a-cada-ano/. Acesso em: 10 jan. 2022.
KONZEN, Michéli Spohr; FERNANDES, Denise Medianeira Mariotti. Canais de comercialização virtuais para venda de produtos orgânicos e da agricultura familiar utilizados em tempos de pandemia. X Seminário Internacional sobre Desenvolvimento Regional, 2021. Disponível em: https://online.unisc.br/acadnet/anais/index.php/sidr/article/view/21375. Acesso em: 10 jan. 2022.
LIMA, L. S.; TOLEDO, J. C. Diagnóstico da gestão da qualidade na produção familiar de hortaliças do município de São Carlos-SP. Revista Produção Online, [S. l.], v. 3, n. 4, 2003. Disponível em: https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/571. Acesso em: 21 fev. 2024.
LIMA, Mirna Medeiros de; MASCARENHAS, Rúbia Gisele Tramontin. Comportamento do Consumidor Durante a Pandemia de COVID-19. Management in Perspective, v. 2, n. 1, p. 4-36, 2021.
LIMA, E. R.; SILVA, T. S. S.; VILELA, A. B. A.; RODRIGUES, V. P.; BOERY, R. N. S. de O. Implications of the COVID-19 pandemic in Brazilian food habits: integrative review. Research, Society and Development, [S. l.], v. 10, n. 4, p. e29810414125, 2021. Disponível em: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/14125. Acesso em: 11 dez. 2021.
LIMA, Sandra Kitakawa et al. Produção e consumo de produtos orgânicos no mundo e no Brasil. Texto para Discussão, 2020. Disponível em: http://repositorio.ipea.gov.br/bitstream/11058/9678/1/TD_2538.pdf. Acesso em: 10 out. 2021.
MARIEN, Edward J. The four supply chain enablers. Supply Chain Management Review, v. 2, n. 3 (FALL 1998), P. 60-68: ILL, 2000.
MARQUES, A. L. S. Competências digitais e práticas de ensino de PLE a hispanofalantes em contexto universitário online de emergência. Signo, v. 46, n. 85, p. 70-82 jan/abr. 2021.
Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regularização da Produção Orgânica. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/sustentabilidade/organicos/regularizacao-da-producao-organica. Acesso em: 10 set. 2021.
MIRO. Disponível em: https://miro.com/. Acesso em: 11 nov. 2021.
NETO, Nelson Castro et al. Produção orgânica: uma potencialidade estratégica para a agricultura familiar. Revista Percurso, v. 2, n. 2, p. 73-95, 2010.
OLIVEIRA, Priscila Silveira de. Canais de comercialização de orgânicos: desafios e alternativas de agricultores familiares do leste paulista. 2014. Disponível em: https://repositorio.ufscar.br/bitstream/handle/ufscar/176/6097.pdf?sequence=1&isAllowed=y. Disponível em: 23 out. 2021.
OLIVEIRA, Leandro Gomes de. Critérios de inserção da agricultura familiar em cadeias de suprimentos de FLV da Zona da Mata mineira: uma abordagem logística. 2019. Disponível em: https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/11689. Acesso em: 10 out. 2021.
OLIVEIRA, Laíse Villarim et al. Modificações dos Hábitos Alimentares Relacionadas à Pandemia do Covid-19: uma Revisão de Literatura. Brazilian Journal of Health Review, v. 4, n. 2, p. 8464-8477, 2021.
OMIE. Disponível em: https://www.omie.com.br/. Acesso em: 31 de janeiro de 2022.
OMC CONSULT. Cadeia de suprimentos responsiva. Disponível em: http://www.omcconsult.com.br/noticias/cadeia-de-suprimentos-responsiva/. Acesso em: 20 de dezembro de 2021.
Organis. Pesquisa Consumidor Orgânico 2021. Disponível em: https://organis.org.br/pesquisa-consumidor-organico-2021/. Acesso em: 10 set. 2021.
PASQUALOTTO, Carina. Estamos comendo melhor? Mudanças no consumo de alimentos orgânicos durante a pandemia do COVID - 19. 2020. Disponível em: https://engemausp.submissao.com.br/22/arquivos/241.pdf. Acesso em: 20 out. 2021.
PERON, Clayrmen Candido et al. Produção orgânica: uma estratégia sustentável e competitiva para a agricultura familiar. Retratos de Assentamentos, v. 21, n. 2, p. 104-127, 2018.
EMBRAPA. Pesquisa apresenta panorama global da produção de alimentos orgânicos em países de cinco continentes. 2021. Disponível em: https://www.embrapa.br/busca-de-noticias/-/noticia/65087075/pesquisa-apresenta-panorama-global-da-producao-de-alimentos-organicos-em-paises-de-cinco-continentes. Acesso em: 12 nov. 2021.
ORGANIS. Pesquisa Organis 2021 Consumidor Orgânico. 2021. Disponível em: https://organis.org.br/pesquisa-consumidor-organico-2021-completa/. Acesso em: 10 de janeiro de 2022.
REZENDE, Wilton Binder; AMORIM, Domingos Isaias Maia. Estudo de viabilidade de app para venda direta de produtos orgânicos. Orbis Latina, v. 12, n. 1, p. 51-61, 2022. Disponível em: https://revistas.unila.edu.br/orbis/article/view/3021. Acesso em: 28 fev. 2022.
GOVERNO FEDERAL. Regularização da Produção Orgânica. 2022. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/sustentabilidade/organicos/regularizacao-da-producao-organica. Acesso em: 10 jan. 2022.
RODRIGUES, Ricardo Rossetto et al. Atitudes e fatores que influenciam o consumo de produtos orgânicos no varejo. Revista Brasileira de Marketing, v. 8, n. 1, p. 164-186, 2009.
SACOMANO NETO, Mário; PIRES, Silvio Roberto Ignácio. Medição de desempenho em cadeias de suprimentos: um estudo na indústria automobilística. Gestão & Produção, v. 19, n. 4, p. 733-746, 2012.
SILVA, Edna Lucia da; MENEZES, Estera Muszkat. Metodologia da pesquisa e elaboração de dissertação. UFSC, Florianópolis, 4a. edição, v. 123, 2005.
SILVA, Gabriel dos Santos Abadia da. Relação entre o preço e a comercialização do tomate longa vida e saladete no estado de Goiás de 2008 a 2018. 2019. Disponível em: http://45.4.96.19/handle/aee/9474. Acesso em: 23 out. 2021.
SILVA, Mauricio Florentino; PIRES, Clayton. Avaliação das perdas no setor de FLV de um atacarejo na cidade de São Paulo SP. South American Development Society Journal, v. 2, n. 4, p. 01-19, 2017. Disponível em: http://www.sadsj.org/index.php/revista/article/view/27. Acesso em: 10 out. 2021.
SIMCHI-LEVI, David; KAMINSKY, Philip; SIMCHI-LEVI, Edith. Cadeia de suprimentos projeto e gestão: conceitos, estratégias e estudos de caso. Bookman Editora, 2009.
STALK JR, George; HOUT, Thomas M. Competing against time. Research-Technology Management, v. 33, n. 2, p. 19-24, 1990.
SPERB, Paula. Como o MST se tornou o maior produtor de arroz orgânico da América Latina. BBC, 2017. Disponível em: https://www.bbc.com/portuguese/brasil-39775504. Acesso em: 15 de outubro de 2022.
STOCK, James R.; BOYER, Stefanie L. Developing a consensus definition of supply chain management: a qualitative study. International Journal of Physical Distribution & Logistics Management, 2009.
GLOBO RURAL. Venda de orgânicos cresce na pandemia com produtores apostando em novas formas de negociação. 2020. Disponível em: https://g1.globo.com/economia/agronegocios/globo-rural/noticia/2020/05/17/venda-de-organicos-cresce-na-pandemia-com-produtores-apostando-em-novas-formas-de-negociacao.ghtml. Acesso em: 20 dez. 2022.
YOKOYAMA, Marcos Hideyuki; LOURENZANI, Ana Elisa Bressan Smith; DA SILVA, Andréa Lago. Os desafios gerenciais e o acesso de produtores a canais de distribuição de FLV no Brasil. Simpósio De Administração Da Produção, Logística E Operações Internacionais, IX, 2006.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista Produção Online
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The Journal reserves the right to make spelling and grammatical changes, aiming to keep a default language, respecting, however, the style of the authors.
The published work is responsibility of the (s) author (s), while the Revista Produção Online is only responsible for the evaluation of the paper. The Revista Produção Online is not responsible for any violations of Law No. 9.610 / 1998, the Copyright Act.
The journal allows the authors to keep the copyright of accepted articles, without restrictions
This work is licensed under a Creative Commons License .