Improving extractive processes in beekeeping in the light of quality engineering
DOI:
https://doi.org/10.14488/1676-1901.v21i3.4344Keywords:
Honey, Beekeeping, Quality, Tools, Production.Abstract
Beekeeping is a sustainable extractive activity, which results in a range of products, being honey the one with the highest value, its profitability is responsible for the subsistence of numerous families. Brazil is among the fifteen largest honey producers in the world, due to its high exploitation and commercialization. However, its artisanal production and productive inadequacies have been a bottleneck in harmless production. The present work seeks to identify the main contaminants within the extractive environment, to reduce or eliminate them. Quality tools were used, such as the Cause and Effect Diagram and Pareto Graph, allied to good manufacturing practices and the Hazard Analysis and Critical Control Points System (HACCP), aiming to strategically list the means of contaminants and propose a mutual action plan to producers as well as a recommendation for changes in physical arrangements, aiming to increase the quality of honey and raise its commercial value.
Downloads
References
ANVISA. Agência nacional de vigilância sanitária. Legislação de Boas Práticas de Fabricação. 2015. Disponível em: http://portal.anvisa.gov.br/registros-e-autorizacoes/alimentos/empresas/boas-praticas-defabricacao. Acesso em: 12 out. 2019.
BACKES, C. J.; VANIN, A. B.; BAELCHOR, P. M. Aplicação do Diagrama Ishikawa no Mapeamento de Salmonella spp. em Agroindústria de Frangos Camila. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA DE PRODUÇÃO, 8., 2018. [Anais...]
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Portaria nº 40/1998. Aprovar o manual de procedimentos no controle da produção de bebidas e vinagres, baseado nos princípios do sistema de analise de perigo e pontos críticos de controle – APPCC. Diário Oficial da União, jan. 1998
BRASIL. Ministério da Saúde. Portaria nº.1428, de 26 de novembro de 1993. Regulamento Técnico para Inspeção Sanitária de Alimentos.
BONATTO, F.; MOREIRA, K. Z.; TEIXEIRA, L.C.; DALLAMUTA, J. Aplicação das ferramentas de qualidade na empresa Júnior Brick Engenharia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA DE PRODUÇÃO, 8., 2018. [Anais...] https://doi.org/10.22533/at.ed.7701913039
BONATTO, F.; SILVA, V. G.; PONTAROLLO, V. G.; DALLAMUTA, J. Aplicação das ferramentas da qualidade para melhoria do controle de estoque de uma mercearia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA DE PRODUÇÃO, 8., 2018. [Anais...] https://doi.org/10.22533/at.ed.7701913038
BORGES, G. M.; GOMES, E. M.; MOREIRA, F. K.; MOISÉS, F. V. Ferramentas da Qualidade para a melhoria de processos em uma Empresa de Extrusão de Alumínio: um estudo de caso. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA DE PRODUÇÃO, 7., 2017. [Anais...]
CAUCHICK, P. A. M. Metodologia de pesquisa em engenharia de produção e gestão de operações. Rio de Janeiro: 2010.
COELHO, F.P.S.; SILVA, A.M.; MANIÇOBA, R.F. Aplicação das ferramentas da qualidade: estudo de caso em pequena empresa de pintura. Revista FATEC, v. 3, n.1, p 31-45, out. 2016.
GALVÃO, Gardênia. Manual de Fluxograma. Natal, 2017. ISBN: 978-85-54885-01-4.
GANGA, G. M. D. Trabalho de conclusão de curso (TCC) na Engenharia de Produção: um guia prático de conteúdos e forma. São Paulo, 2012.
GONCALVES, R. S; LUZ, M. P. Proposta De Implantação De Ferramentas Da Qualidade No Processo Produtivo De Uma Empresa Alimentícia. In: ENCONTRO NACIONAL DE ENGENHARIA DE PRODUÇÃO, 36., 2016. [Anais...]. p. 12, 2016.
IBGE. Pesquisa pecuária municipal 2013-2016. v. 44. Rio de Janeiro, 2017.
LIMA, M. D. F. Análise de controle de qualidade de uma indústria alimentícia. 2018. 35 f. Trabalho de conclusão de Curso (bacharelado em Engenharia Química) -Universidade Federal Rural do Semi-Árido. Mossoró: UFERSA, 2018.
MARTINS, R.A.; MELLO, C. H. P.; TURRIONI, J. B. Guia para elaboração de monografia e TCC em engenharia de produção. São Paulo: 2014.
PENEDO, L.S. et al. Utilização das ferramentas da qualidade nos processos de manutenção, visando o desperdício de tempo e a produtividade. Revista Teccen, v.13, n. 1, p. 16-24, jan./jun. 2020. https://doi.org/10.21727/teccen.v13i1.2262
ROCHA, A. O. B. et al. Diagnóstico da utilização do sistema APPCC (Análise de Perigos e Pontos Críticos de Controle) em uma indústria de leite e derivados. Brazilian Journal of Production Engineering, v. 4, p. 135– 159, 2018.
SEBRAE. Manual de segurança e qualidade para apicultura. Série Qualidade e Segurança dos Alimentos, p. 88, 2009.
SOUZA, J. A. et al. a Apicultura Em Rondônia (Amazônia Legal): Estudo De Caso Sobre O Arranjo Produtivo Local Da Apicultura No Cone Sul. Revista Estudo & Debate, v. 23, n. 2, p. 115–137, 2016. https://doi.org/10.22410/issn.1983-036X.v23i2a2016.1075
WEGNER, J.; FARIAS, B. F.; WOLFF, L. F. O cooperativismo apícola frente aos desafios da sustentabilidade agroecológica em Pedro Osório. In. CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 9., 2015. [Anais...]. v. 10, 2015.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The Journal reserves the right to make spelling and grammatical changes, aiming to keep a default language, respecting, however, the style of the authors.
The published work is responsibility of the (s) author (s), while the Revista Produção Online is only responsible for the evaluation of the paper. The Revista Produção Online is not responsible for any violations of Law No. 9.610 / 1998, the Copyright Act.
The journal allows the authors to keep the copyright of accepted articles, without restrictions
This work is licensed under a Creative Commons License .