Development of ergonomic work analysis when prescribed work is not clear: the case of a food industry

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14488/1676-1901.v19i4.3485

Keywords:

Ergonomic task analysis. Posture analysis. Food industry. RULA. NIOSH.

Abstract

Ergonomics has been gaining strong attention for its importance, helping to understand and act in the gap between prescribed and real work. In Brazil, a five-step Ergonomic Task Analysis (ETA) model was disseminated, namely, demand analysis, task analysis, activity analysis, diagnosis and ergonomic recommendations, although not always the distinction between the prescribed and real work is clear. In this context, the present work aims to demonstrate the implementation of an ETA in a medium-sized company that operates in the production of rice flakes and cereals in southern Brazil, in a context where the separation between the prescribed and real work is unclear. To this end, it explores the ways of implementation an ETA, from the identification of demand to the implementation of improvements, presenting at the end a critical view from the experience in the presented scenario. The results allowed us to identify that ETA can bring important opportunities if implemented longitudinally and with the proper care of observation, dialogue and analysis of operations, although there is no clear boundary between prescribed and actual work.

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Author Biographies

Ingrid Losekan, Universidade Federal de Pelotas - UFPel

Graduanda em Engenharia de Produção. Participou como bolsista (2018) no Laboratório de Segurança e Ergonomia (LABSERG) da Universidade Federal de Pelotas.

Joice Priscila Silveira Dias, Universidade Federal de Pelotas - UFPel

Acadêmica do curso de Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Pelotas.

Corintha da Trindade Dias Neta, Universidade Federal de Pelotas - UFPel

Possui graduação em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Pelotas (2018). Realizou estágio em uma indústria de alimentos da cidade de Pelotas (2016 a 2018) realizando Análise Ergonômica do Trabalho para a mesma e acompanhamento da implementação das melhorias indicadas pelas AETs. Participou (2015 a 2016) no projeto de pesquisa Investigação quanto às principais demandas ergonômicas manifestadas por frentistas na cidade de Pelotas no Laboratório de Segurança e Ergonomia (LABSERG) da Universidade Federal de Pelotas.

Juliano Ramires de Moraes Bagiotto, Universidade Federal de Pelotas - UFPel

Atualmente cursa especialização em Engenharia de Segurança do Trabalho pela Universidade de Franca com conclusão prevista para out/2019. Possui graduação em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Pelotas (2018). Realizou estágio em uma empresa de consultoria de segurança do trabalho na cidade de Pelotas (2018) auxiliando na elaboração de Análise Ergonômica do Trabalho (AET). Realizou estágio em uma indústria de alimentos na cidade de Pelotas (2016 a 2018) participando da elaboração de Análise Ergonômica do Trabalho e acompanhamento da implantação das melhorias indicadas pelas AETs. Participou como bolsista de ensino (2016) no Laboratório de Segurança e Ergonomia (LABSERG) da Universidade Federal de Pelotas.

Luis Antonio dos Santos Franz, Universidade Federal de Pelotas - UFPel

Doutor em co-tutela em Engenharia de Produção pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (Brasil) e pela Unversidade do Minho (Portugal) (2009). Professor na Universidade Federal de Pelotas (UFPel).

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Published

2019-12-16

How to Cite

Losekan, I., Dias, J. P. S., Neta, C. da T. D., Bagiotto, J. R. de M., & Franz, L. A. dos S. (2019). Development of ergonomic work analysis when prescribed work is not clear: the case of a food industry. Revista Produção Online, 19(4), 1369–1397. https://doi.org/10.14488/1676-1901.v19i4.3485

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