Perception assessment of quality of work life indicators in a chicken slaughterhouse
DOI:
https://doi.org/10.14488/1676-1901.v17i2.2372Keywords:
Quality of work life. Slaughterhouse. Worker's health.Abstract
Considering the high level of production and export of animal products in Brazil, maintaining quality of work life (QWL) has become essential for companies to remain competitive. This study aimed to evaluate the perception of supervisors and managers of a broiler slaughterhouse in relation to quality of work life of their team to verify if the conditions perceived by the interviewed meet the minimum requirements of QWL. The method used for survey was a structured questionnaire with 11 questions that were performed in the form of interviews. The data analysis tool proposed by Bardin (2011) and the questionnaire adapted from the QWL model proposed by Walton (1973) were used to analyze the data. The study was limited in the application of interviews in only personnel of the position of management of teams. The results of the research indicate that in general the interviewees' perception is that the company meets the QWL conditions according to the model used, evidencing positive and negative factors to be analyzed by the company, making it possible to measure the company's needs at the managerial level that contribute to the QWL of employees.Downloads
References
AQUINO, D.S., et al. Análise da qualidade de vida no trabalho no setor de costura em uma indústria de confecção. Revista Po: R. Eletr. de Eng. de Produção e Correlatas, [s.l.], v. 12, n. 3, p. 585-603, jul/set. 2012. Associação Brasileira de Engenharia de Produção - ABEPRO. http://dx.doi.org/10.14488/1676-1901.v12i3.871
BARDIN, L. Análise de conteúdo. São Paulo: Edições 70, 2011, 229 p.
CASTRO, M.M.L.D.; HOKERBERG, Y.H.M.; PASSOS S.R.L. Validade dimensional do instrumento de qualidade de vida WHOQOL-BREF aplicado a trabalhadores de saúde. Cad. Saúde Pública, Rio de Janeiro, 29 (7):1357-1369, jul, 2013.
DEFANI, J. C. Avaliação do perfil antropométrico e análise dinamométrica dos trabalhadores da agroindústria do setor de frigoríficos e abatedouros: O Caso da Perdigão - Carambeí. 2007. 143 f. Dissertação (Mestrado) - Curso de Pós Graduação em Engenharia de Produção, Programa de Pós Graduação em Engenharia de Produção, Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2007.
FEINBERG, Jonathan. Wordle beuriful word clouds. Disponí¬vel em: <http://www.wordle.net/>. Acesso em: 10 out. 2015.
FERNANDES, E.C. Qualidade de vida no trabalho: como medir para melhorar. Salvador, BA: Casa da Qualidade, 1996.
GRABARSCHI I, V.S.S. Qualidade de vida no trabalho e sua influência na percepção da qualidade dos serviços: estudo de caso em instituição de nível superior. 2001. 115 f. Dissertação (Mestrado) - Curso de Engenharia de Produção, Centro Tecnológico, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 2012. Disponível em: <http://ppgep.ufsc.br/>. Acesso em: 18 Out. 2015.
INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Base de dados agregados (SIDRA) Pesquisa Trimestral do Abate de Animais (2013). Disponível em: <http://www.sidra.ibge.gov.br/bda/tabela/listabl.asp?c=1093&z=t&o=24>. Acesso em: 04 out. 2015.
JAKOBI, H.R. et al. Benefícios auxílio-doença concedidos aos trabalhadores empregados no ramo de carne e pescado no Brasil em 2008. Cad. Saúde Pública, Rio de Janeiro, 31(1): 194-207, jan, 2015.
LAKATOS, E. M.; MARCONI, M. A. Técnicas de pesquisa. São Paulo: Atlas, 2007.
LIMA, I.S. Qualidade de vida no trabalho na construção de edificações: avaliação do nível de satisfação dos operários de empresas de pequeno porte. 1995. 215 f. Tese (Doutorado) - Curso de Engenharia de Produção, Centro Tecnológico, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 1995. Disponível em: <http://ppgep.ufsc.br/>. Acesso em: 10 out. 2015.
LIMONGI-FRANÇA, A.C. Qualidade de vida no trabalho – QVT: Conceitos e práticas nas Empresa da Sociedade Pós-industrial. São Paulo: Atlas, 2007.
QUILICI RFM, Xavier AAP, Frasson AC. Mudanças Organizacionais Promovendo um Aumento na Produtividade Através da Qualidade de Vida no Trabalho (QVT) em uma Empresa Estocadora de Soja: Satisfação/Motivação: Estudo de Caso. In: Encontro Nacional de Engenharia de Produção, XXVII ENEGEP, 2007. Anais... Foz do Iguaçu, 2007.
MARRA, G. C.; SOUZA, L. H.; CARDOSO, T. A. O. Biossegurança no trabalho em frigoríficos: da margem do lucro à margem da segurança. Ciênc. saúde coletiva [online]. 2013, vol.18, n.11, p. 3259-3271. ISSN 1413-8123.
MINISTÉRIO DA PREVIDÊNCIA SOCIAL. Anuário estatístico de acidentes de trabalho – AEAT Infologo (base de dados históricos de acidentes de trabalho). Disponível em: <http://www3.dataprev.gov.br/aeat/> Acesso em: 15 out. 2015.
MINISTÉRIO DO TRABALHO E EMPREGO. NR 36: Segurança e Saúde no Trabalho em Empresas de Abate e Processamento de Carnes e Derivados. Brasil, 2015. 19 p. Disponível em:<http://portal.mte.gov.br/data/files/8A7C812D3DCADFC3013E237DCD6635C2/NR-36 (atualizada 2013).pdf>. Acesso em: 20 out. 2015.
NETO, J.S.; ALCANTARA, R.L.C. Competências essenciais presentes em frigoríficos brasileiros exportadores para a Europa: Um estudo multicaso. Revista Po: R. Eletr. de Eng. de Produção e Correlatas, [s.l.], v. 13, n. 1, p. 180-207, jan/mar. 2013. Associação Brasileira de Engenharia de Produção - ABEPRO. http://dx.doi.org/10.14488/1676-1901.v13i1.1107
OLIVEIRA, P.A.B.; MENDES, J.M.R. Processo de trabalho e condições de trabalho em frigoríficos de aves: relato de uma experiência de vigilância em saúde do trabalhador. Ciênc. saúde coletiva [online]. 2014, vol.19, n.12, p. 4627-4635. ISSN 1413-8123.
PEGATIN, T. O. Estratégia para análise de efeitos dos curtos tempos de ciclo na funcionalidade de membros superiores em trabalhadores de atividades semi-automatizadas. 2009. 104 f. Dissertação (Mestrado) - Curso de Engenharia de Produção, Departamento de Pós Graduação em Engenharia de Produção, Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Ponta Grossa, 2009. Disponível em: <http://www.pg.utfpr.edu.br>. Acesso em: 05 nov. 2015.
REIS, P. F. O trabalho repetitivo em frigorífico: utilização da estesiometria da mão como proposta para avaliação dos níveis de LER/DORT nas síndromes compressivas dos membros superiores. 2012. 181 f. Tese (Doutorado) - Curso de Engenharia de Produção, Centro Tecnológico, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 2012. Disponível em: <http://ppgep.ufsc.br/>. Acesso em: 08 nov. 2015.
SEIDL, E.M.F.; ZANNON, C.M.L.C. Qualidade de vida e saúde: aspectos conceituais e metodológicos. Cad. Saúde Pública, Rio de Janeiro. 2004, vol. 20, n. 2, p. 580-588.
TEIXEIRA, J.R.B. et al. Associação entre aspectos psicossociais do trabalho e qualidade de vida de mototaxistas. Cad. Saúde Pública, Rio de Janeiro. 2015, vol. 31 n.1, p. 97-110.
TIMOSSI, L.S. et al. Adaptação do modelo de Walton para avaliação da Qualidade de Vida no Trabalho. Revista da Educação Física, Maringá. 2009, vol. 20, n.3, p. 395-405.
WALTON, R.E. Quality of Working Life: What Is It? Sloan Management Review, Cambridge.1973, vol. 15, n. 1, p. 11-21.
ZANARDI et al. Correlações entre qualidade de vida no trabalho e comprometimento organizacional: Estudo em uma unidade de varejo de vestuário na cidade de Joinville/SC. Revista Po: R. Eletr. de Eng. de Produção e Correlatas, [s.l.], v. 15, n. 2, p. 573-600, abr/jun. 2015. Associação Brasileira de Engenharia de Produção - ABEPRO. http://dx.doi.org/10.14488/1676-1901.v15i2.1928
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The Journal reserves the right to make spelling and grammatical changes, aiming to keep a default language, respecting, however, the style of the authors.
The published work is responsibility of the (s) author (s), while the Revista Produção Online is only responsible for the evaluation of the paper. The Revista Produção Online is not responsible for any violations of Law No. 9.610 / 1998, the Copyright Act.
The journal allows the authors to keep the copyright of accepted articles, without restrictions
This work is licensed under a Creative Commons License .